ملک آباد در ورودی آزادراه شهید شوشتری (باغچه – مشهد) قرار دارد. روزانه مسافران و زائران بسیاری از کنار این شهر عبور میکنند و گاهی در آنجا توقف کرده یا ساکن میشوند. داشتن این ویژگی سبب شده تا ملک آباد به عنوان شهری گذرگاهی مورد توجه باشد اما در سایر ابعاد با کمبود امکانات و موج زدن محرومیتها مواجه باشد.
با وجود مشکلات و کمبودهایی که جمعیت دوهزار نفری این شهر با آن دست و پنجه نرم میکند، افرادی در بین اهالی آن پیدا میشوند که دغدغه بهبود کیفیت زندگی و ترویج عادتهای پسندیده فرهنگی را داشته باشند.
یکی از این افراد، «ابراهیم ولینیا» است. وی کارشناس ارشد علم طلاعات و دانششناسی از دانشگاه تهران و مسئول فعلی کتابخانه عمومی غدیر «ملکآباد» است و حدود 10 سال سابقه فعالیت فرهنگی دارد. کتابخانه غدیر از سال 74 تاسیس شده و در سالهای اخیر به واسطه طرحهای فرهنگی جذابی که برای ترویج فرهنگ کتابخوانی عملیاتی کرده به یکی از قطبهای فرهنگی ملک آباد تبدیل شده و در حال حاضر بیش از 400 عضو فعال و کتابخوان دارد.
ولی نیا به تازگی طرحی را با عنوان «کتابنوش» در تعدادی از مدارس و کتابخانه غدیر ملک آباد پیاده کرده است. این طرح پژوهشی که از چند ماه پیش عملیاتی شده و در مرحله دوم خود قرار دارد برای رده سنی کودکان اجرایی شده و تعدادی از مدارس ملکآباد هم این طرح را در کلاسهای درس خود پیاده کردهاند.
به گفتهی او طرح «کتابنوش» با هدف حفاظت از محیط زیست و جمعآوری بطریهای پلاستیکی و استفاده موثر از آنها به عنوان قلک شخصی اجرا میشود و استقبال دانشآموزان و کودکان را به همراه داشته است. ذخیره این خلاصههای کتابها در بطریهایی که حاوی نوشیدنی بودهاند مانند نوشیدن کتاب است و به همین دلیل نام «کتابنوش» برای این طرح انتخابی شده است.
ولینیا در این رابطه میگوید: هر دانشآموز در مرحله اول طرح «کتابنوش» میتواند هر تعداد کتاب که میخواهد از کتابخانه امانت بگیرد و بخواند و پس از خواندن کتاب، آن را در یک برگه کاغذ خلاصه کند. سپس برگههای خلاصهبرداری خود را در یک بطری پلاستیکی جمعآوری کند و به این روال تا پایان مرحله اول کتابنوش ادامه دهد. در مرحله دوم این خلاصهبرداریها داوری میشوند و به برندههای مرحله دوم جوایز نفیسی تعلق میگیرد.
مسئول کتابخانه غدیر ملک آباد معتقد است این طرح علاوه بر بهبود مهارت دانشآموزان در خلاصه برداری کتابها و افزایش معلوماتشان، سبب جلب نظر و مشارکت خانوادهها در حمایت از فرزندانشان میشود. از آنجایی که هر دانشآموز تنها میتواند 5 کتاب از کتابخانه امانت بگیرد سایر اعضای خانواده خود را در کتابخانه عضو میکند تا بتواند از سهمیه کتاب آنها استفاده کند و تعداد کتاب بیشتری را امانت گرفته و خلاصه کند.
تمام کتابهایی که به دانشآموزان امانت داده میشوند برای رده سنی کودکان نوشته شدهاند؛ ولینیا بر رعایت این نکته تاکید ویژهای دارد با این وجود موضوع و محتوای کتابها متنوع هستند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
طرح کتابخوانی دیگری که توسط وی در ملکآباد عملیاتی شده، برگزاری مسابقه «گنجینه خلاصه کتاب» یا «آلبوم کتاب» است که برای رده سنی بزرگسالان طراحی شده و در حال حاضر همزمان با «کتاب نوش» در حال برگزاری است.
ولینیا طرحهای خود را از جایی الگو برداری نمیکند و ایدههای شخصی او هستند و از آنجایی که برگزاری این رویدادهای فرهنگی سبب اشتیاق شهروندانش برای مطالعه کتاب شده مایل است همچنان به پیاده سازی اینگونه طرحها در ملک آباد ادامه دهد.
با وجود تمام تلاشها و برنامههایی که افرادی شبیه او در ملک آباد عملیاتی میکنند، کمبودهایی جدی در این شهر وجود دارد. از نظر ولینیا جای خالی کانون پرورش فکری کودکان در ملکآباد بسیار حس میشود و در این شهر کتابفروشی و مرکز فروش کتاب وجود ندارد. او ادامه میدهد: در سالهای اخیر پیشنهاد برگزاری نمایشگاه کتاب را مطرح کردهایم و در حوالی محرم و ایام مناسبتی با پیشنهاد ما موافقت شدهاست و توانستهایم رویداد متفاوتی را در اینجا رقم بزنیم.
در پایان گفت و گو او درخواستی را مطرح کرد که امیدوار است به آن رسیدگی شود. خواسته او احداث و ساخت کتابخانه عمومی در دیگر روستاهای بخش پرجمعیت همچون دیزباد سفلی، امام تقی و... توسط خیرین است.به زودی در ایام دهه فجر مسابقه بزرگ کتابخوانی به همت کتابخانه عمومی غدیر در ملک آباد برگزار میشود.
منبع : تسنیم
انتهای پیام
نظر شما